Senaste Nytt

Det senaste om Pay N Charge och elbilsladdning!

Elbilsladdning: Skillnaden mellan AC och DC

AC/DC – Vad är skillnaden?

När det gäller elbilar kan två olika typer av strömmar användas för att driva dem: växelström (AC) och likström (DC). Men innan vi går in på detaljer, finns det två saker att tänka på:

Strömmen från elnätet (t.ex. ditt hushållsuttag) är alltid växelström (AC).

Energin som lagras i batterier är alltid likström (DC).

AC och DC – inte AC/DC

Växelström och likström är två helt olika typer av elektriska strömmar. Båda rör sig i olika riktningar, flyter i olika hastigheter och har olika användningsområden. AC/DC är en hårdrocksgrupp som, trots att de har ett album med titeln ”High Voltage”, inte har något att göra med elektrisk ström eller laddning av elfordon.

Växelström är en elektrisk ström eller ett laddningsflöde som regelbundet byter riktning, dvs. växlar. Växelström kan genereras av förnybara källor som roterande generatorer, t.ex. vind- eller vattenkraftsturbiner. Växelström kan också transporteras effektivt över långa avstånd, vilket är anledningen till att nästan alla elnät i världen använder växelström och att du kan hitta det i ditt hem eller på ditt kontor.

Likström rör sig alltid i en rak linje och kan genereras av förnybar energiteknik, t.ex. solpaneler. Likström kan användas för energilagring och LED-belysning. Batterier lagrar likström och även om du kanske inte tänker på det omvandlar laddaren växelströmmen från elnätet till likström varje gång du laddar din bärbara dator.

Kort sagt, vi får växelström från nätet och den omvandlas sedan till likström för att lagras i batterier, t.ex. i batterier som används för att driva en elbil.

sv_SESvenska

Telefonnummer:
010-585 84 00

E-post:
info@payncharge.se